Activitați AGIR Maramureș

20 aprilie 2023



Simpozion - Protejarea Terrei in context durabil

Simpozion - Protejarea Terrei in context durabil


Aula Centrului Universitar Nord din Baia Mare


Responsabili: Dr. ing. Irina SMICAL Dr. ing. Jozsef JUHASZ Dr. ing. Ioan BUD

Colaboratori: Facultatea de Inginerie din Baia Mare; Colegii Naționale din Baia Mare. Departamentul de Ingineria Resurselor Minerale a Materialelor și a Mediul din cadrul Facultății de Inginerie împreună cu Sucursala AGIR Maramureș a organizat al V-lea Simpozion "Protejarea Terrei în context durabil" dedicat Zilei Mondiale a Pământului sărbătorită în ultimii 53 de ani la data de 22 aprilie.
La simpozion au participat pe lângă studenți și cadre didactice din Centrul Universitar Nord din Baia Mare și elevi de la zece Colegiile naționale din Baia Mare.
În cadrul Simpozionului au fost prezentate 27 de lucrari cu tematică din domeniul protejării mediului.
Organizatorii au acordat prime și diplome de participare.

03 mai 2023



Dezbatere pe tema: ”Starea mineritului românesc și protecția mediului în context mondial”.

Dezbatere pe tema: ”Starea mineritului românesc și protecția mediului în context mondial”.


Facultatea de Inginerie din Baia Mare - Laboratorul de reabilitare și monitorizare a siturilor degradate


Responsabili: dr. ing. Ioan BUD, dr. ing. Dorel GUȘAT, dr. ing. Dinu DARABĂ

Colaboratori: UTC-N, Facultatea de Inginerie; Asociația Go Green Resources. Sucursala AGIR Maramureș a organizat o întâlnire de lucru a specialiștilor din minerit, exploatarea altor resurse minerale și din domeniul protejării mediului înconjurător.
Au participat ingineri mineri, constructori și cadre didactice de la Facultatea de Inginerie din Baia Mare.
După o prezentare a situației actuale a mineritului din Maramureș de către domnul prof. dr. ing. Ioan BUD au urmat discuți pe situații concrete prezentate de specialiștii din domeniu.
Reprezentantul Romaltyn Mining S.R.L., cu activitate în domeniul extracției de conținut util – aur și argint – din deșeuri miniere a prezentat activitatea curentă a acestei entități.
Doamna Payer Maria Magdalena reprezentanta Asociației Heidenroslein a adus în discuție poluarea
cauzată de scurgerile de ape contaminate din galeriile fostelor exploatări miniere.
Concluziile întâlnirii converg spre nevoia reluării exploatării miniere și nevoia resințită pe piața muncii de ingineri minieri.
Descarca aici si Informare

10 mai 2023



Masă rotundă ”Pregătirea inginerilor în actualul context economic și social”

Masă rotundă ”Pregătirea inginerilor în actualul context economic și social”


Baia Mare, str. Dr. Victor Babeș, nr. 62A (Sala Senatului CUNBM)


Responsabili: dr. ing. Mirela COMAN, dr. ing. Dinu DARABĂ, dr. ing. Nicolae MEDAN

Colaboratori: RAMIRA S.A.; UACE SRL; EATON S.R.L.; Delta ENGINEERING AUTOMATION S.R.L.; PrintMASTERS S.R.L.; EATON Electroproductie; UTC-N - Facultatea de INGINERIE; ISJ Maramureș. Colegiul tehnic "George Barițiu"; Colegiul tehnic "Aurel Vlaicu". Acțiunea s-a desfășurat în Sala senatului din CUNBM, str. dr. Victor Babeș, nr. 62 A.
Au participat reprezentanți ai principalelor întreprinderi din Maramureș: Universal Alloy Corporation Europe S.R.L. Dumbravița, RAMIRA S.A. Baia Mare, PrintMaster S.R.L. Cicârlău, Eaton Electro Productie S.R.L. Sârbi, TechnoCAD S.A. Baia Mare, Delta-Engineering S.R.L. Tautii Magheraus, cadre didactice de la Facultatea de Inginerie și cadre didactice de la căteva Colegii tehnice din Baia Mare. Pe parcursul celor trei ore, cât a durat întâlnirea, au fost discutate următoarele aspecte: cerințe concrete prezentate de angajatori, pe domenii de activitate, legate de competențele și abilitățile pe care trebuie să le aibă absolvenții specializărilor din domeniul ingineriei, modul de retribuie al inginerilor la început de carieră, modalitatea în care facultățile cu profil tehnic pot adapta planurile de învățământ la cerințele mediului de afaceri din industrie, pregătirea deficitară a elevilor în mediul preuniversitar, colaborarea dintre mediul preuniversitar, universitar și angajatori, modul în care se pot implica angajatorii în pregătirea viitorilor ingineri. lipsa de interes a tinerilor pentru profesia de inginer. Au fost propuse câteva acțiuni comune liceu-facultate-angajator.
Concluzia: Nevoia unei colaborări mai strânse între mediul preuniversitar, universitățile tehnice și angajatori.
Descarca aici si Invitatie